Petisyen

Mewajibkan Jualan Rumah Baru Dalam Tempoh Satu Tahun

Mewajibkan Jualan Rumah Baru Dalam Tempoh Satu Tahun

2 Tandatangan

998 lagi diperlukan untuk mencapai 1,000

Oleh : Sharifah Nur Syafiqah

Diterbitkan : 30/08/2022 - Disunting : 30/08/2022

Petition to

Mewajibkan Jualan Rumah Baru Dalam Tempoh Satu Tahun

Meskipun ketika ini banyak rumah baru dibina di Malaysia, namun masih ramai individu dilihat tidak mampu untuk melakukan pembelian rumah. Oleh kerana gagal dijual kepada pemilik, rumah-rumah baru itu kemudiannya tidak terjual dan menjadi lambakan. Menurut Pusat Maklumat Harta Tanah Negara (NAPIC), residential overhang atau rumah tidak terjual merujuk kepada unit-unit perumahan yang telah siap dibina tetapi tidak terjual dalam tempoh 9 bulan selepas tarikh pelancarannya. Di Malaysia, jumlah rumah tidak terjual meningkat saban tahun. 

Pada hujung tahun 2021, jumlah rumah tidak terjual meningkat sebanyak 24.7% kepada 36,863 berbanding 2020, dengan nilai sebanyak RM22.79 bilion. Gambar rajah di bawah menunjukkan bilangan unit rumah tidak terjual bagi tahun 2021 dan suku pertama 2022. 

Sumber: NAPIC

Jenis rumah paling banyak tidak terjual adalah rumah jenis high-rise seperti unit kondominium dan pangsapuri, iaitu sebanyak 20,505 unit bagi tahun 2021. Jumlah ini merangkumi lebih separuh daripada jumlah rumah tidak terjual bagi tahun itu. Pada masa yang sama, 30% daripada jumlah rumah tidak terjual adalah rumah bernilai antara RM500,000 hingga RM1 juta. 

 

Berdasarkan data oleh NAPIC, peratus perbezaan nilai keseluruhan perumahan tidak dijual adalah lebih rendah berbanding peratus perbezaan bilangan unit rumah tidak dijual. Perkara ini bermakna terdapat banyak juga rumah berharga rendah yang gagal dijual. Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican memaklumkan terdapat 7,743 (25.5%) unit daripada rumah tidak dijual pada suku ketiga 2021 yang merupakan rumah mampu milik. Rumah mampu milik adalah rumah yang bernilai RM300,000 dan ke bawah.

Sumber: NAPIC

Salah satu faktor yang menyebabkan masalah lambakan rumah tidak terjual adalah harga rumah yang terlampau tinggi. Di dalam satu artikel semak fakta, kami telah merungkaikan bahawa harga rumah sememangnya meningkat lebih banyak berbanding kenaikan gaji. Faktor lain yang diketengahkan oleh Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) adalah kesukaran bakal pembeli mendapatkan pinjaman kewangan daripada institusi kewangan. Tambahan lagi, pinjaman yang diluluskan pula mempunyai margin pembiayaan tidak ideal. 

 

Kredit gambar: Dave Yap/ Unsplash

Ahyat Ishak, seorang penganalisis hartanah menjelaskan bahawa pembinaan rumah akan menjadi beban ekonomi sekiranya rumah gagal dijual sebagai hasil ekonomi. Ahyat mencadangkan pemaju perlu melepaskan unit-unit yang tidak terjual untuk membuat pembayaran kepada pembiaya serta mengguna pakai hasil jualan untuk pembinaan rumah baru yang mengikut kehendak rakyat. 

Oleh yang demikian, kerajaan sepatutnya meletakkan syarat kepada pemaju dan pihak-pihak lain yang terlibat supaya masalah lambakan rumah tidak terjual terus berleluasa. Terdahulu, Foo Gen Jen dari CBRE-WTW pernah mencadangkan supaya harga perumahan yang tidak terjual diturunkan supaya mampu dibeli oleh bakal pemilik. Jen berkata sekiranya penyesuaian harga tidak dilakukan, rumah tidak terjual di Lembah Klang sahaja akan mengambil masa 5 tahun untuk dijual. 

 


Updates

More updates...
Sharifah Nur Syafiqah
Sharifah Nur Syafiqah
Mengemukakan petisyen ini 2 years ago
998 lagi diperlukan untuk mencapai 1,000

Tandatangan Sekarang

Dengan menandatangani, anda bersetuju untuk menerima emel berkala dari Malaysia Bersuara mengenai kempen-kempen. Anda boleh tarik diri dari melanggan emel-emel ini pada bila-bila masa.